Wet toekomst pensioenen (Wtp)

Nieuw pensioenstelsel

Doelen Wet toekomst pensioenen

Sinds 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen (Wtp) ingegaan.

Doelen Wet toekomst pensioenen

De wetswijziging heeft de volgende doelen:

  • Eerder kans op verhoging van de pensioenuitkering;
  • Een goed uit te leggen en persoonlijk pensioenstelsel; en
  • Een pensioenstel dat beter aansluit bij de samenleving en de arbeidsmarkt.
wet toekomst pensioenen

Nieuw pensioenstelsel

Het nieuwe pensioenstelsel bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Iedere pensioenregeling wordt een premieregeling. Dit betekent een afschaffing van de eindloon- en de middelloonregeling. Een deelnemer krijgt een premie toegezegd in zijn arbeidsvoorwaarden door de werkgever. Die premie wordt ingelegd in de pensioenregeling, waarmee wordt belegd.
  • Het wordt straks duidelijker welke premie wordt ingelegd en wat er wordt opgebouwd in de persoonlijke pensioenopbouw.
  • Het nabestaandenpensioen wordt verbeterd en gestandaardiseerd.
  • De maximale toetredingsleeftijd wordt verlaagd naar 18 jaar.
  • De premie is een vlakke premie. De premie die wordt ingelegd voor de pensioenopbouw, is namelijk niet afhankelijk van de leeftijd van de deelnemer. Die premie is voor alle leeftijden hetzelfde.
  • De doorsneepremie wordt afgeschaft. Bij een doorsneepremie is de premie een gelijk premiepercentage voor alle deelnemers. De afschaffing maakt oudere werknemers aantrekkelijker op de arbeidsmarkt, omdat de premie gelijk is voor alle leeftijden. Werkgevers hoeven daardoor geen hogere premie te betalen voor oudere werknemers volgens de doorsneepremie. 
  • De fiscale behandeling van de tweede pijler en de derde pijler wordt zoveel mogelijk gelijk aan elkaar. Het fiscale kader blijft zoveel mogelijk hetzelfde de komende jaren als het nieuwe fiscale kader is ingegaan.
  • Deelnemers krijgen extra fiscale ruimte. Dit geldt alleen voor deelnemers die erop achteruitgaan door het nieuwe pensioenstelsel. 

Stroomschema

Hieronder treft u een stroomschema aan met de stappen voor het aanpassen van de huidige pensioenregeling.

wet toekomst pensioenen

Overgangsrecht (eerbiedigende werking)

Eerbiedigende werking houdt in dat voor de werknemers die in dienst zijn op het moment van overstap naar het vernieuwde pensioenstelsel, de stijgende premie mag blijven gelden. Zelfs tot ná 2028. Voor deze werknemers hoeft geen overgang naar een vlakke premie plaats te vinden. Voor toekomstige werknemers (werknemers die in dienst treden ná de overstap op het vernieuwde pensioenstelsel) moet wel een vlakke premie worden gehanteerd.

U heeft de keuze tussen twee opties:

  • Optie 1: gebruik maken van de eerbiedigende werking. Handhaven van de progressieve premie voor de werknemers in dienst op het moment van de overstap naar het vernieuwde pensioenstelsel. Toekomstige werknemers krijgen een vlakke premie. 
  • Optie 2: géén gebruik maken van de eerbiedigende werking. Overstappen naar een vlakke premie voor zowel de werknemers in dienst op het moment van de overstap naar het vernieuwde pensioenstelsel als voor de toekomstige werknemers.


Bij gebruik van de eerbiedigende werking ontstaan dus twee pensioenregelingen: één voor de huidige werknemers met een stijgende premie, en één voor toekomstige werknemers met een 
vlakke premie.

De voor- en nadelen eerbiedigende werking

In onderstaande afbeeldingen zijn de voor- en nadelen van het gebruik maken van de eerbiedigende werking weergegeven. Het zal per onderneming verschillen aan welke voor- en/of nadelen meer gewicht wordt toegekend.

wet toekomst pensioenen

Wijzigingen partner- en wezenpensioen

De volgende wijzigingen moeten worden doorgevoerd in alle pensioenregelingen.

Wijzigingen partnerpensioen

De volgende wijzigingen gelden alleen bij overlijden voor de pensioendatum:

  • Het partnerpensioen voor pensioendatum wordt verzekerd op risicobasis. Dit houdt in dat er geen sprake is van een opbouwwaarde. Na uitdiensttreding komt het partnerpensioen te vervallen.
  • De hoogte van het partnerpensioen is maximaal 50% van het laatste pensioengevend salaris zonder rekening te houden met een AOW-franchise.
  • De voorwaarden zijn gewijzigd om bij ongehuwden zonder samenlevingscontract als partner te worden gezien. Partners kunnen ook een partnerverklaring tekenen, zodra deze beschikbaar is bij pensioenuitvoerders of nog steeds een notariële akte afsluiten.

Zelfs zonder partnerverklaring kan er bij overlijden recht bestaan op een partnerpensioen. Een achterblijvende partner moet dan na overlijden van de deelnemer aannemelijk maken dat er sprake was van een gezamenlijke huishouding gedurende minimaal 6 maanden.

Wijzigingen wezenpensioen

  • De hoogte van het wezenpensioen is maximaal 20% van het pensioengevend salaris zonder rekening te houden met een AOW-franchise. Voor volle wezen is dit maximaal 40%. Een volle wees krijgt dus 20% van de ene overleden ouder en 20% van de andere overleden ouder.
  • De hoogte van de dekking is niet afhankelijk van het aantal dienstjaren.
  • Het wezenpensioen wordt uitgekeerd tot een vaste eindleeftijd van 25 jaar.
  • Voorwaarden zoals het volgen van een studie zijn vervallen.
  • Momenteel is een wezenpensioen mogelijk tot maximaal de leeftijd van 30 jaar. Ontvangt een wees nu een wezenpensioen volgens een regeling met een eindleeftijd van hoger dan 25 jaar? Dan loopt het wezenpensioen door tot de eerder vastgestelde eindleeftijd.

 

Wijziging maximale toetredingsleeftijd

In verband met de Wet toekomst pensioenen (Wtp) is per 1 januari 2024 de maximale toetredingsleeftijd voor de pensioenregeling verlaagd naar 18 jaar. Indien uw pensioenregeling een toetredingsleeftijd boven de 18 jaar heeft (bijv. 21 jaar), dan dient deze regeling te worden aangepast. Deze verandering geldt vanaf 1 januari 2024, of uw pensioenregeling al is aangepast aan de Wet toekomst pensioenen (Wtp) of niet. 

Dit betekent dat: 

  • Alle medewerkers vanaf 18 jaar per 1 januari 2024 toetreden tot de pensioenregeling;
  • Medewerkers die na 1 januari 2024 in dienst komen, toetreden tot de pensioenregeling zodra zij 18 jaar worden.
  • Bij een gelijkblijvend premiepercentage het huidige percentage ook van toepassing wordt op deelnemers in de leeftijd van 18 t/m 20 jaar.
  • Pensioenregelingen met een gestaffelde premie al een premiepercentage bevatten voor de leeftijdscategorie 15 t/m 19 jaar. Met de verlaging van de toetredingsleeftijd naar 18 jaar, wordt dit premiepercentage ook daadwerkelijk van toepassing op de deelnemers van 18 en 19 jaar. Voor deelnemers met de leeftijd van 20 jaar wordt het premiepercentage voor de leeftijdscategorie 20 t/m 24 jaar van toepassing.

Pensioen Gilde

Pensioenadvies op maat

Bij Pensioen Gilde streven we ernaar om uw pensioenvoorziening te optimaliseren en u te helpen bij het bereiken van uw financiële doelen voor de toekomst.

Neem vrijblijvend contact met ons op om uw mogelijkheden te bespreken en ontdek zelf de meerwaarde die Pensioen Gilde te bieden heeft.

wet toekomst pensioenen

Voor wie?

Lees meer over Pensioenadvies voor uw specifieke situatie!

wet toekomst pensioenen

Werkgevers

Ontvang deskundig pensioenadvies speciaal afgestemd op uw bedrijfssituatie. Wij helpen u graag bij het beheren en optimaliseren van uw pensioenregelingen.

wet toekomst pensioenen

Werknemers

Ontvang advies op maat voor uw pensioen. We helpen u bij het helder krijgen van uw pensioenvooruitzichten en het maken van de juiste keuzes voor uw toekomst.

wet toekomst pensioenen

DGA's

Ontvang professioneel pensioenadvies op maat voor DGA's. Ontdek hoe wij u kunnen helpen met uw pensioenvoorzieningen en belastingoptimalisatie.

wet toekomst pensioenen

ZZP-ers

Pensioenadvies voor zelfstandigen. We begrijpen de unieke behoeften van ZZP'ers en bieden maatwerkoplossingen om uw pensioen veilig te stellen.

wet toekomst pensioenen

Accountants

We bieden accountants de nodige tools en kennis om hun klanten te begeleiden bij het maken van de beste keuzes voor hun pensioenvoorzieningen.

wet toekomst pensioenen

Intermediairs

Als ervaren adviseurs begrijpen we de unieke uitdagingen waarmee intermediairs worden geconfronteerd bij het adviseren van hun klanten over pensioenvoorzieningen.

Contact opnemen?

Neem vrijblijvend contact op!


Afspraak maken?

Neem vrijblijvend contact op en ontdek wat we voor u kunnen betekenen! Of het nu gaat om pensioenadvies, -beheer of vrijkomend kapitaal, we helpen u graag verder!

Mail

info@pensioengilde.nl

Telefoon

0592 20 50 10

Mobiel

06 20 59 44 22

Adres

Spanjelaan 2, 9403 DP, Assen

Met welke vragen u ook zit, Pensioen Gilde geeft betrouwbaar pensioenadvies en verzorgt gedegen pensioenbeheer.

Meer informatie?

Bedankt voor je aanvraag! Bedankt voor je aanvraag!